Sunday, May 8, 2011

happy mothers day!!

assalamualaikum..

according to the title above (rase mcm surat karangan rasmi lak.. haha). today is

MOTHERS DAY!!

and i want to say that i love you mom more than anything. you have been a greatest mother in the world.
(tibe2 air mata mula bergenang)
i dont know why but it really touch me. every deed that she made was incomparable.

mari mengenang jasa mak!! (first time i want to share it to public)

1. mase umur 3tahun 7 bulan, pg pasar malam ngan mak, then tibe2
ternampak ada satu kete kecik yg cool macho abis (hot wheel), so aku duduk n menangis mcm orng gila kat tgh pasar mlm tue nk kete tue, mase nie arwah abah bru meninggal seminggu kot, so kewangan mak kompem x stabil ag, tp mak still belikan (1 jer la) tue pon rm10 per kete. tibe2 ada plak kawan arwah abg aku dtg "eh, nie anak arwah sahak nie, xpe2, bg 1 kotak trus, saya byar" haha.. mse tue mak aku malu gler tp.. jiwa kental!

2. pas arwah abah meninggal, kiteorng pindah kluang, tp abg xfollow since dia abiskn darjah dua dia kat Sk.kampong pasir. so, ada sehari tue aku jaln2 kat bndr, nmpak A&W, so, perlahan2 tarik bju mak, ckp "mak, nk makan A&W leh?" since i was amaze by the beer topping with the ice cream. mak hesitated gak nk jawab, since kalu mkn kompem rm20 melayang. waktu tue kn ssh. tp still mak ckp "jom la". mse tue aku jer order, mak xmkn pon. dh besar bru mak pesan kat aku yg arwah abah penah pesan yg jgn sekat makan anak.

on the right is my brother, he's working at HSBC HQ, 
3. mse darjah 4,aku penah kene sebat ngan mak aku coz waktu tue aku pg mandi longkang, pas2 bju dah kotor n basah, aku takut nk balik, aku jln2 naik basikal hope bju kering dulu tp still x kering. smpai umah jer, mak dah ready ngan getah paip, aku lari masuk umah, mak amik pembersih habuk tue (yg panjang, warne pelagi tue, mcm bulu ayam r) abis bdn aku birat2, dh malm skit, mk tanye sakit tak, aku ckp tak smbil merajuk, mak tarik n sapukan ubat.

4. mase darjah 6, pg bili barang kat hypermarket senyum, tibe2 jer aku nmpak cikgu BI aku. since i was the worst student in her class. mmg takut ar jumpe dia bersama mak aku, kompem dia cite aku xsiap homework, mls bukak dictionary, smua r.. pas2 aku tarik mak aku pg tempat lain jao ngan cikgu aini md amin. mse dah kuar jer, aku lega, skali depan pintu masuk, nmpak plak dia, tgur aku ngan mak aku. malu gler. then as expected, dia cite smua! semua!! and the most important words that she said.." saifuddin nie takkan dpt 5A since BI is the killer subject for him". aku dh biase dgr benda tue dlm kelas tp xckp ngan mak aku jer. tp ble balik jer, mak panggil ckp, "dgr xcikgu aini ckp ape? sbnrnye da bg semangat kat adik supaya trus blaja BI" mse tue aku sdar, mak still nampak the light when i saw only black n sorrow. then aku blaja for her and i got 5A!!

5. masuk Sains Johor, biase laa sbp, bukn setiap minggu boleh kuar, hari jumaat jer aku tpn mak, tanye mak dtg x, niat tanye jer coz if she not, i want to play basketball, coz court is far away from the tmpat menunggu ibu bapa, announcement pon x dgr. tp mak pikir aku berharap untuk di dtg. mak dtg gak, pnah skali, mak dtg naik teksi, dh mkn smua, balik mak kemas2, mak kene jaln dlm 10 minit ker jalan besar, aku hantar mak smpai pintu pakguard. tggu mak smpai aku dh xnmpak bru aku balik asrama, mse tue sgt sedih, coz walopon ssh, mak ttp dtg coz aku tau dia rindu kat aku, bukn sbb nk bg makann sgt pon rasenye..

6. dpt result SPM baik skit, aku gtau mak, tru phone jer coz pas amik result aku keje kedai makn. mak ckp tahniah! tgh aku keje2, dlm kul 2, tibe2 aku hantar air kat mak. mak dtg kedai nk jumpe aku, terkejut gler!!
tros letak dulang, plok mak! mak nangis mse peluk aku. aku pon same.. puas hati mak tgk aku berjaya.

7. aku dpt bnyak tawaran, tp aku nk g UTP jer, since same ngan ex aku, mak pon suruh g UTP jer, mak xnk aku g luar negara since mak ada anak dua jer. tp tup2, result kuar, aku xdpt scholar petronas, mara jer which is RM270 per month, n aku tanye senior, mmg xcukup. so, aku amik keputusan amik JPA untuk ker GERMAN dgn RM350 per month. bg aku cukup laa, slagi aku xmintak duit mak. mak xsuke aku pilih oversea, tp mak redha ngan pilihan aku, dia ckp dia xnk sekat anak dia nk blaja. las2 aku xdpt pon ke luar negara since aku my point doesnt good enough. mse tue aku nanges yg amat sangat, tpn mak nanges hari2, aku sepak pokok smpai kaki sakit, mak ckp, "xpe nak, sbar, tuhan tue tahu ape yg terbaik untuk hamba dia, mak xmrah pon, mak gembira gak coz anak mak xjaoh ngan mak" wktue tue aku lega skit. pengajaran, dgr laa kata hati ibu.

so, thats it, how big role my mum plays in my life, mak xada degree in economy management pon, sekolah pon darjah 6 jer, tp still boleh besarkn anak2 dia smpai universiti. tak pernah kiteorng xcukp makn, gaji mak seberape jer, tp still mak boleh bwk aku mkn KFC. mak mmg terbaik!!

mom, i know u wont read this but others will. i want to say to puan SALEHA BT HJ YUSOF, you are the best mother in this world and i love you very very much!!

p/s: mcm status fecebook aku td, balik2 main badminton jer, mak dah tdo, aku g dapo, minum air, tgk, bahan2 nk masak untuk bekal aku balik dah ready dah. mak mmg xpanh lupe tanggungjawab dia..

gmbar nie aku enter digi wwwow award, plz vote
http://www.wwwow.my/Detail.aspx?cd=240411190444865



bg korng, ape pengorbanan mak kau yg ko rase paling best skali??

2 comments:

  1. wuuuuuuu....bole nanges bace ni...i love u too mak..heee

    ReplyDelete

pg the store bli atromen,
jom komen..